Hlađenje terasa

Atraktivno hlađenje terasa i otvorenih prostora.
Ekonomično, fleksibilno i kvalitetno. 

Tijekom ljetnih mjeseci, u vrijeme velikih vrućina, gotovo redovito terase hotela i ugostiteljskih objekata ostaju prazne. Gosti se radije priklanjaju klimatiziranim prostorijama nego uživanju na vrućim, sunčanim terasama koje se pritom neisplativo koriste, što se smatra normalnim.
Sličan problem je nemogućnost uživanja u vašem vrtu, dvorištu ili prostoru oko bazena zbog ljetnih vrućina. Kućni ljubimci i biljke također pate zbog visokih temperatura.

Rješenje
Sa pouzdanim, visokotehnološkim raspršivanjem vode sistem hlađenja zraka Normist održava temperaturu zraka terasa kuća, restorana, kafića, hotela, bazena i ostalih otvorenih prostora ugodnom za boravak gostiju i za vrijeme najvećih ljetnih vrućina.
Mnogi koji su izbjegavali vlastita dvorišta i vrtove, te boravili u zatvorenim, klimatiziranim prostorijama kuća i stanova, sada mogu uživati cijelu godinu na otvorenom.
Rashlađene terase tijekom cijelog dana privlače goste, pa i one iz hotelskih soba, čime se povećava prihod hotela, a ujedno smanjuju troškovi klimatizacije u sobama. Tako privučeni gosti na rashlađenim terasama ostaju dulje vremena, stoga je i prihod od konzumacija znatno viši.
Atraktivnost rada spomenutog sistema privlači potencijalne goste, a osoblje lakše izvršava radne zadatke. Dobrom ugođaju pridonosi i drastično smanjenje broja muha i ostalih letećih insekata.

 

Dublin pub 2

Dublin pub 3 Agram caffe
Agram caffe 2 Agram caffe 3 Caffe Novi susret
Restoran Karaka, Osijek Hotel Jadran Hotel Jadran 2
Hotel Jadran 3 Irish pub, Zlatibor Restoran Dvorište, Kragujevac
Caffe Barcode Privatna terasa Discoteque BarbarellasNačin rada sistema Normist
Sistem Normist radi na adijabatskom principu hlađenja zraka. Da bi isparile, čestice vode koriste toplinsku energiju zraka, pritom ga pothlađujući. Stoga je moguće hlađenje terasa i otvorenih prostora i po najvećim vrućinama. Pritom se linija sa sapnicama postavlja po rubu tende, stvarajući pritom barijeru ulasku vrućeg zraka, ali i muha, letećih insekata, prašine i smoga na terasu.
Iznimke su dvostrane pomične tende ili veće terase, kada se sapnice manjeg otvora postavljaju ispod tende.


Animacija rada sistema Normist
 

Sistem Normist se sastoji od visokotlačne pumpe za vodu, fleksibilnih PA ili krutih INOX cijevi te fitinga i sapnica od mesinga ili INOX-a. Pumpa stvara tlak vode od 70 bara, koja se zatim raspršuje kroz otvor sapnice promjera 0,15 mm ili 0,2 mm (ili drugih promjera, ovisno o primjeni), stvarajući sitne čestice vode, veličine manje od 6 mikrona. Pritom ne dolazi do močenja ili kapanja.

Za rad sistema koristi se obična, vodovodna ili obrađena voda, koja se prije filtrira 10“ filterom.
Sistem može raditi kontinuirano, u vremenski programiranim intervalima ili kontroliran od strane higrostata.

Visokokvaltetne pumpe i cijevi
Visokokvalitetne pumpe opremljene su sa ugrađenim timer-om za vremenski programirane intervale rada, presostatom za zaštitu pumpe od nestanka vode i automatskom drenažom sistema, te imaju nisku razinu buke.

Pumpa AR1
Fleksibilne PA cijevi, promjera 5 mm ili 10 mm (3/8"), isporučuju se u crnoj ili zelenoj boji, omogućujući prilagodbu svakom objektu.
5 mm cijevi koriste se za maksimalnu duljinu sistema od 30 m i kapaciteta protoka vode do 4 l/min.
Fitinzi mogu biti mesingani (za 5 mm cijevi), poniklani ili od INOX-a (za 3/8" cijevi), a sukladno tome i sapnice i anti-dripovi, koji služe sprječavanju kapanja iz sapnica.
Sapnice su čistive, a interval čišćenja od kamenca znatno se produljuje postavljanjem visokotlačnog metalnog filtera za vodu.

Zrak je moguće osvježiti i dodavanjem prirodnih mirisa u vodu sistema, pomoću pumpe za doziranje mirisa.

Odlike sistema:

● značajno i atraktivno snižava temperaturu zraka*
● stvara otvorene i zatvorene prostore znatno ugodnijima
● fleksibilan i prilagodljiv
● vrlo ekonomičan
● jednostavan za postavljanje
● nadogradiv
● visoke učinkovitosti
● visoke kvalitete svih dijelova sistema

Primjene: terase kafića, restorana, hotela, verande, vrtovi, sajmovi, catering, sportski centri, zabavni objekti na plažama, otvoreni bazeni, itd.

Tablica adijabatskog hlađenja zraka
Ova tablica prikazuje teoretski moguće temperature zraka korištenjem sistema Normist kod različitih vanjskih uvjeta relativne vlage i temperature zraka.

 

Vanjska relativna
vlažnost zraka
Vanjska temperatura
zraka (°C)

24     27     30     32     34     36     39
10%
20%
30%
40%
50%
60%
70%
80%
90%
10     12     13     15     16     18     20
12     14     16     18     20     22     24
15     16     19     20     23     25     26
16     19     21     23     25     27     28
18     20     23     25     27     29
20     22     25     27     29
21     24     26     28
23     25     27
23     26


Napomena: Maksimalni učinak hlađenja podrazumijeva zasićenje vlagom, što u većini slučajeva nije poželjno. Realni učinci su 80% navedenih vrijednosti.


HLAĐENJE BAZENA I PLAŽA

Normist "palma" je dodatna atrakcija na plažama i bazenima.
U potpunosti izrađena od INOX-a, raspršuje vodu pomoću 24 sapnice promjera 0,3 mm, stvarajući čestice veličine do 10 mikrona. Uključuje i pumpu na koju se mogu priključiti dvije "palme".
Posebna upravljačka kutija omogućuje kontinuirani ili isprekidani rad "palme".

 

Normist palma

Normist Palma 2 Normist palma 3


Postavlja se na fiksni ili mobilni samostojeći nosač ili se objesi na odgovarajuće mjesto.