Ventilacija

Količina zraka potrebna za ventilaciju prostora općenito se određuje ovisno o učinku koji se ventilacijom želi postići i značajkama kakvoće i fizikalnog stanja zraka kojim se prostorija ventilira. Moderne zgrade i kuće sa dobro zatvorenim prozorima i vratima imaju izuzetno nisku propusnost zraka. Neplanirana i nasumična ventilacija prostora znači gubitak energije koja je uložena u grijanje zraka. Nedovoljna ventilacija dovodi do nezdravih životnih uvjeta,nastanak prekomjerne vlage i plijesni. U stanovima s koncentracijom vlage zraka od 70 do 90 % često dolazi i do pojave stvaranja gljivica plijesni na vlažnim zidnim površinama. To se može izbjeći neovisno o građevinskim nedostacima  tako što se pravilnom izmjenom zraka u vrijeme razdoblja grijanja osigurava klima prostora s relativnom vlagom od 40 do 60% (pri sobnoj temperaturi od 20 °C).

Dobru kvalitetu zraka moguće je ostvariti ukoliko potrošeni zrak ”redovito” zamijenimo svježim. Mogli bismo dva puta dnevno otvoriti prozore na kući no to ne bi bilo dovoljno. Prozračivanje funkcionira pravilno samo ako potrošeni zrak redovito biva uklonjen iz kuhinje, kupaonice i toaleta kao i drugih prostorija. Istovremeno s druge strane svježi i nepotrošeni zrak izvana struji u kuću – u dnevni boravak, dječju sobu, radnu sobu i spavaću sobu. Redovita, provjerena i dostatna prozračenost i kvalitetna izmjena zračne mase u stambenim i uredskim prostorima moguća je uz pomoć ciljanog i komfornog ventilacijskog sustava – to vrijedi i za sasvim obične objekte koje danas susrećemo u novogradnji. Većina ljudi ne može u svakom trenutku znati niti izmjeriti kakva je uistinu kvaliteta zraka u njihovim stambenim prostorijama, a ne mogu niti točno ocijeniti kolika je količina zraka strujanjem pristigla u unutrašnjost kroz otvorene prozore, stoga je čak i za stručnjake teško izvedivo postići ”kvalitetno i dostatno prozračivanje” samo otvaranjem prozora. Ako se prostori premalo prozračuju kvaliteta zraka u unutrašnjosti biti će nezadovoljavajuća i pojavit će se opasnost od pojave kondenzirane vode; ako se pak prečesto prozračuje zrak će u unutrašnjosti postati izrazito suh a troškovi za zagrijavanje brzo će narasti. Visoka vlaga nerijetko može izazvati oštećena objekta.

Prednosti kontrolirane ventilacije stambenog prostora su osim uštede toplinske energije također i izbjegavanje građevinskih oštećenja zbog nedovoljnog odzračivanja,opskrba stanara dovoljnom količinom svježeg zraka bez pojave propuha, stanovanje bez poteškoća za osobe s alergijama primjenom specijalnih filtera za pelud, zatim smanjenje opasnosti od provale kao i reduciranje opterećenja bukom nastalih otvaranjem prozora,ugodan zrak uz minimalnu potrošnju energije grijanja. Sve to je moguće realizirati uređajima za ventilaciju. Nudimo vam rješenje problema kroz kvalitetan i pouzdan ventilacijski sustav kontroliranog zračenja koji u vaš dom dovodi svježi filtrirani zrak,bez štetnih čestica,odvodi suvišnu vlagu te vam omogućava zdravu i bezbrižnu klimu življenja.